GYEREKFOGLALKOZÁSOK

 

Habár a tudattal való munkát általában 5 éves kor felett, inkább iskolás korban szoktuk kezdeni (azon egyszerű oknál fogva, hogy általánosságban erre az életkorra alakul ki szilárdan az én-tudat), a relaxációs technikák, különösen a mozgással járó, játékos gyakorlatok sokat tudnak segíteni már az óvodásoknak is a stresszkezelésben, saját maguk megnyugtatásában, a túlpörgés elkerülésében. Ezért óvodásoknak és iskolásoknak is tartok relaxációt csoportosan és egyéni oktatásban is.

A kisgyerekek még természetes állapotukban a jelenben léteznek leginkább, így egy-két pillanatra akár spontán is elérnek sikereket a koncentráció, olykor meditáció terén, a gondokkal és tervekkel terhelt felnőttekkel szemben, akiknek meg kell küzdeniük minden pillanattöredékért. A meditatív állapot kisgyermekkorban néha magától bekövetkezik. A spontán relaxáció pedig bambulásnak tűnik, és a felnőttek gyakran megpróbálják kizökkenteni belőle a gyerekeket, pedig a lehető legjobb dolgot teszik önmagukkal, ilyenkor töltik fel energiával idegrendszerüket. A meditációs technikák tudatos gyakorlásához azonban meg kell, hogy érjen az idegrendszer, ezért általában csak 13-14 éves kor környékén ajánlott elkezdeni. A meditálni vágyó középiskolás korosztály külön csoportban gyakorolhat velem. 


Gyerekek számára Verőcén tartok csoportos órákat NyugiZoo címen, amely elnevezés arra utal, hogy az állatvilágból vesszük a példákat a mozgásos és hangutánzó játékokhoz. A NyugiZoo saját ötlet és saját oktatási tapasztalat alapján kidolgozott, az állatvilág ismeretével összekötött foglalkozás, amely segít a gyermekeknek megismerni saját érzéseiket, kezelni indulataikat és elengedni tudati és testi
feszültségeiket. A gyermekek fejlődéséről egyéni adatlapot vezetek, amelybe bármikor betekinthetnek a szülők, és tanácsot kérhetnek. A szülők visszajelzései alapján a csoporton belül igyekszem az egyéni igényekre is koncentrálni.  

Az óvodás és iskolás gyerekrelaxáció leginkább az intenzív, játékos mozgásban különbözik a felnőtteknek szóló gyakorlatoktól. Fontos tudás a legkisebbek számára is, hogy pontosan meg tudják különböztetni a mozgást a mozdulatlanságtól, a feszültséget az elengedettségtől, a hangokat a csendtől. Ennek megfigyelése érdekében a NyugiZoo óra első felében sokat és intenzíven mozgunk, sőt, gyakran hangosak is vagyunk...hogy aztán elengedhessük magunkat a csöndben.  A kiscsoportos és az egyéni órák szerves része a beszélgetés, mint az egyik legalapvetőbb feszültségoldó technika.

A gyerekeket az együttérzésre támaszkodva tanítom a konfliktushelyzetek feloldására, úgy, hogy szerepcserével belülről láthatják egy konfliktushelyzet mindkét szereplőjének helyzetét. Végül légzőgyakorlatok segítségével a maradék feszültséget is kilélegezzük magunkból. A foglalkozás csendes szakaszában 10-20 perces vezetett relaxáció segít a lábuktól kezdve a fejül búbjáig ellazulniuk. A relaxáció szövege a gyerekek képzeletvilágán keresztül segíti a teljes izomzati és idegrendszeri ellazulást. A foglalkozást mindig játékkal zárjuk, amely nem győztes-vesztes, hanem egyensúly-kibillentség alapon épül fel.

Szeretettel várok mindenkit! Teljes egészséget és minden jót kívánok!