MEDITÁCIÓ

 

A meditáció az elme lecsendesítésének folyamata. Sokan misztikus, elvont fogalomként tekintenek rá, pedig valójában nagyon is gyakorlatias, tudományosan bizonyított működési elve van és gyakorlásához nem szükséges elköteleződni egyetlen világvallás vagy filozófiai irányzat felé sem. A meditációval kapcsolatban mára már több mint száz tudományos kutatást végeztek. Megállapították, hogy a meditációt végző emberek agyában a problémamegoldásért és az intelligenciáért felelős prefrontális kéreg és a hippokampusz területén sűrűbb lesz a szürkeállomány, de az ősi agy, az amygdala területén is változások következnek be, ennek következtében csökken a belső feszültség, az agresszió és a stresszhormonok szintje, fokozódik az együttérzés, az empátia, a türelem, a könyörület, a belső stabilitás, a krízishelyzetek hatékony és nyugodt kezelése. Mindezekkel párhuzamosan az élethelyzetek jobb megértése és derűsebb megélése is jelentősen javul. Harmóniába kerülünk önmagunkkal és a külvilággal. Röviden megfogalmazva, a meditáció lecsendesíti az elmét és a gondolatok kisebb vagy nagyobb mértékben, hosszabb vagy rövidebb időre elülnek. Erre az időre mentesülünk a stresszforrásoktól, nem rágódunk a múlton és nem aggódunk a jövőn, hanem nyugalmat találunk a jelen pillanatban.  Amikor pedig befejezzük a meditációt és újraindulnak a gondolataink, sokkal rendezettebbek lesznek, mint annak előtte. Ezáltal nagyobb hatékonysággal bukkanunk megoldásokra.

Egyszerű a működése? Igen. Egyszerű megtanulni és bármikor alkalmazni? Nem. A meditáció hosszas gyakorlást igényel és sikere mindig függ az aktuális állapotunktól, például attól, hogy mennyire vagyunk fáradtak. A meditáció lett korunk leggyorsabban terjedő stresszkezelő módszere, amit szinte egyetlen személyiségfejlesztő programból vagy üzleti tréningből sem hagynak már ki. A meditáció azonban nem terápia. Ha idegrendszeri, mentális, vagy pszichés problémáink vannak, akkor először ezeket kell kezelni megfelelő terápiával, a probléma mélységétől függően, utána kezdődhet a meditáció gyakorlása.  

Ha a meditációs gyakorlat sikeres, akkor az elme csendessé válik és nyugalom önti el, a nyugalom pedig maga a boldogság.

A meditáció segítségével olyan tisztán tudjuk szemlélni önmagunkat, mintha magasan a problémák fölött, egy hegytetőn ülnénk.
Talán, mindannyian erre a Csendre törekszünk...